TOP

Duits bedrijf lanceert ‘klimaatneutrale’ kinderschoen

Het Duitse bedrijf Sympatex brengt een 'klimaatneutrale' kinderschoen op de markt die voor 90 procent bestaat uit gerecyclede grondstoffen.

Begin oktober 2017 lanceert het Duitse bedrijf Sympatex – specialist in materialen voor functionele kleding en schoenen – de kinderschoen van hergebruikte grondstoffen, waarbij tijdens de vervaardiging zo weinig mogelijk water en energie is verspild. Er is een jongens- en meisjesmodel.

Sympatex 2

FOTO: Sympatex

Het is niet de bedoeling van het Duitse bedrijf om een eigen schoenencollectie te ontwikkelen. In een persbericht laat Sympatex weten dat het hiermee aan de schoenensector wil laten zien wat er al mogelijk is op gebied van duurzaamheid, en dat duurzaam schoenen maken goed samen gaat met hoge prestatienormen en moderne productietechnieken.

Biologisch leer

De schoenen zijn gemaakt van gecertificeerde polyestervezels afkomstig van gerecycleerde PET-flessen. Er is gifvrij, biologisch gelooid leer gebruikt dat geschikt is voor hergebruik. Dat geldt ook voor de materialen voor de binnenzool, de naaigaren, schoenveters en zelfs de lijm. Bij de productie is tevens 32% minder CO2 uitgestoten, 60% energie bespaard en 94% minder water verbruikt. Dat laatste past bij de doelstelling van Sympatex; het bedrijf wil zo klimaatneutraal mogelijk werken en doet dat onder meer door bij de productie CO2-uitstoot compenseren.