TOP

Gespot op Kleine Fabriek

Maandag 18 januari eindigde de 22ste editie van kindermodebeurs Kleine Fabriek. Bengels was er natuurlijk bij.

Het was druk, afgelopen zondag en maandag tijdens Kleine Fabriek. Vooral ‘s ochtends vonden bezoekers hun weg naar de kindermodebeurs. De stemming zat er dan ook goed in bij exposanten. Ze waren a) blij dat deze wintereditie veel aandacht trok, aanzienlijk meer ook dan afgelopen zomereditie en b) merkten ze dat de stemming over het algemeen positief was. Nieuwe ontwerpen of stijlen hoefden in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meer aan de man gebracht te worden. Winkeliers waren oprecht nieuwsgierig naar trends en innovaties.

Kijken, later kopen

Wel merkten veel standhouders op dat Kleine Fabriek een beurs is geworden waar je elkaar ontmoet, je gezicht laat zien en je merk in de kijker speelt. Het ter plekke schrijven van orders wordt veel minder gedaan: deze editie werden vooral afspraken gemaakt voor een vervolgontmoeting ná de beurs. Ondanks dat was bijna elke exposant optimistisch. Ook dit jaar kende Kleine Fabriek tal van nieuwe namen, en internationale merken die hun weg naar Nederland hebben gevonden. Bengels belicht een aantal van deze nieuwkomers.

Kleine Fabriek januari 2016 1

Het Duitse merk Affenzahn, dat deel uit maakt van Fond of Bags, trok met de stand aan het begin van de beursvloer veel bekijks. Het merk was voor het eerst aanwezig tijdens Kleine Fabriek. Julia Niermann, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het bedrijf: “Ons bedrijf maakt diverse tassen, maar we merken dat deze kindertassen los van de reguliere modellen op de markt moeten worden gezet.”

Kleine Fabriek januari 2016 2

De rugzakjes waren in ieder geval een hit bij de bezoekers. Met name de uilen-, olifanten- en leeuwenontwerpen waren gewild bij winkeliers.

Kleine Fabriek januari 2016 3

Designer Door Fransen ontwierp de – voor het eerst tijdens Kleine Fabriek gepresenteerde – home-collectie van het Nederlandse label Kidscase.

Kleine Fabriek januari 2016 4

Deze nieuwe Kidscase-collectie bestond uit woonaccessoires, maar ook uit tal van babyproducten en speelgoed. 

Kleine Fabriek januari 2016 5

Het uit Kopenhagen afkomstige merk MarMar – dat ook volwassen collecties produceert – viel op door de vele metallics en de volwassen look van de ontwerpen. Nordic Goods importeert het merk sinds kort, samen met de vorig jaar tijdens Kleine Fabriek gepresenteerde Scandinavische namen Dyr en Danefae

Kleine Fabriek januari 2016 6

Er was merkbaar meer aandacht voor de home-kant van kindermode. In deze WOW-stand creëerde interieurstylist Kim van Rossenberg een inspirerende setting.

Kleine Fabriek januari 2016 8

Compleet nieuw is het kindermodemerk Street Called Madison. Het bestaat uit een meisjesmerk genaamd Luna Hill en het jongenslabel Charlie Ray.

Kleine Fabriek januari 2016 9

De retro styling van het urban merk viel op bij meerdere bezoekers. De collectie bestaat, naast mede door kids ontworpen collecties, uit stoere accessoires zoals caps, boxershorts en sokken. 

Kleine Fabriek januari 2016 10

Shoesme etaleerde deze editie voor het eerst de Baby-proof babykledingcollectie. Volgens Evy van Hulten, verantwoordelijk voor marketing en communicatie van Shoesme, stonden geïnteresseerden te kijken van de opvallende look van de kleding. Die viel onder andere op door het gebruik van frisse kleuren en opvallende prints.

Kleine Fabriek januari 2016 11

Ook Koeka liet zien wat er op het gebied van interieurstyling allemaal mogelijk is. Aardse tonen, natuurlijke pasteltinten, groene planten als accessoires en het gebruik van hout leek favoriet bij de diverse home-collecties. 

Kleine Fabriek januari 2016 12

Het sympathieke, nieuw in Nederland gepresenteerde babyschoenenmerk Yaappaa is afkomstig uit Turkije.

Kleine Fabriek januari 2016 13

De ontwerpen zijn zowel klassiek, als modern met een opvallend detail. 

Kleine Fabriek januari 2016 14

Het Spaanse Tutto Piccolo is een klassiek, maar tegelijk sportief ogend babymerk. Het merk werd afgelopen editie van Kleine Fabriek voor het eerst op de beursvloer getoond. Agentschap van het label is Eurokids.

Kleine Fabriek januari 2016 15

De iron-on patches van het gloednieuwe, Nederlandse label Bij Kiki viel op de door de uiteenlopende, creatieve ontwerpen.

Kleine Fabriek januari 2016 17

De patches, bestaand uit onder andere op tatoeages geïnspireerde designs, zijn stuk voor stuk zelf ontworpen door eigenaar en oprichter Kiki Poulisse.

Kleine Fabriek januari 2016 18

Nog niet zo bekend in Nederland is het Spaanse kindermodelabel Bóboli. In moederland Spanje is het merk enorm populair. In Nederland is Lemarti Fashion Agency verantwoordelijk voor distributie.

Kleine Fabriek januari 2016 19

Het enorme assortiment bestaat onder andere uit een chic ogende collectie genaamd Bóboli chic, een newborn-collectie en een uitgebreid assortiment voor jongens en meiden.

Meer lezen over de gespotte (accessoire)trends tijdens Kleine Fabriek? Lees dan de komende nabeurseditie van Bengels.