TOP

Kabinet verlengt de lockdown tot 20 april

Het kabinet houdt vast aan de huidige lockdown. De coronamaatregelen worden verlengd tot 20 april. Alleen de avondklok gaat vanaf volgende week woensdag een uur later in. “De teleurstelling is groot”, zegt brancheorganisatie Inretail.

De oplopende besmettingscijfers laten volgens demissionair premier Mark Rutte geen versoepelingen toe. Alleen de avondklok wordt op dringend advies van de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en de politie iets verruimd en gaat vanaf woensdag 31 maart om 22 uur in. Nu het ’s avonds langer licht wordt en de zomertijd aankomend weekend ingaat, vrezen zij dat 21 uur niet langer te handhaven is.

Langer wachten

Voor winkels betekent de verlenging dat ze tot 20 april aangewezen blijven op kopen op afspraak en click & collect. Die boodschap is extra zuur omdat de toon van het kabinet twee weken geleden juist optimistisch was. Rutte hintte er tijdens de vorige persconferentie op dat de terrassen voor Pasen wellicht weer open zouden kunnen en er meer ruimte zou komen voor winkels, mits de cijfers dat zouden toelaten. Sindsdien is het aantal nieuwe coronagevallen echter sterk gestegen, evenals het reproductiegetal. “Maar als over een week blijkt dat het weer de goede kant opgaat, bewegen de maatregelen mee”, belooft Rutte.

Hulp bij heropstart

Verder benoemt de premier de ‘hoge coronaschulden, kaspositie en grote gaten in het eigen vermogen’ waarmee veel ondernemers worstelen. Het kabinet werkt aan een plan om deze bedrijven te helpen met de heropstart, wanneer de versoepelingen ruimte bieden om weer enigszins normaal te draaien.

Schuldenlast fors toegenomen

“De teleurstelling is groot”, laat Inretail in een eerste reactie weten. Volgens de brancheorganisatie heeft 56 procent van haar leden inmiddels eigen spaargeld aangesproken om het bedrijf overeind te houden. “Bijna zes van de tien ondernemers zagen de schuldenlast afgelopen tijd fors toenemen door de aanhoudende maatregelen en zijn persoonlijk aansprakelijk bij een faillissement. Zodra de besmettingen afnemen of de ziekenhuisopnamen dalen, moet het kabinet geen dag extra wachten met besluiten tot versoepelingen.” Volgens Inretail moet de overleg-agenda naar voren gehaald worden om te voorkomen dat de winkels pas na 20 april meer mogen. “Dat is niet vol te houden.”

Beeld: Schoenvisie