TOP

Kindermodetrends zomer 2010 gespot op Pitti Bimbo: verwassen kleren, felle sneakers en arti-shirts

Bezoekers van de 69ste editie van de kindermodebeurs Pitti Bimbo in Florence werden getrakteerd op de zomercollecties voor 2010. De nieuwste kindermodetrends zijn superspannend.

Verwassen kleren

Nieuwe kinderkleren voor zomer 2010 zien er niet nieuw uit. De laatste trend is het om de collectie bij de productie zoveel wasbeurten te geven dat de kleren er rafelig oud en afgedragen uitzien. Deze trend zagen we vooral bij de jongenslijnen van verschillende merken, Ra-er en Pepe Jeans bijvoorbeeld. Dit is bijna vintage pur sang, want dat blijft voor eeuwig voorbehouden aan de Zak van Max.

Retroprintjes

De nieuwste kinderprintjes zijn rechtstreeks geplukt uit oude vergeelde prentenboeken en uitgevoerd in simpele kleurpotloodkleuren rood, geel, blauw, oranje en groen. Scotch & Soda gebruikt de oude illustraties van palmstranden voor bloesjes en bermuda’s.

Blousons en strakke bermuda’s

Dat zijn de nieuwste jongensstijlen voor zomer 2010. De blouson is van geweven bedrukte katoen of een katoenmengsel, heeft een rits en is voorzien van gebreide boorden langs onderrand en manchetten. We spotten de noviteit bij Scotch & Soda. Nieuw is ook de strakkere bermuda. De knielange, met ruiten of andere motiefjes gedessineerde, kortebroek zal misschien wel de oversized surfshort gaan vervangen. En dat is wel zo leuk in het straatbeeld.

Pofbroeken, kieltjes en aangerimpelde bloesjes

We gooien ze voor het gemak maar even op een hoop: de nieuwe blouse- en broekvarianten. Want de zomer van 2010 wordt die van de broek met daarop het bloesje. Daarmee voorzien we het einde van het tijdperk van de tuniek op een legging. Alle combinaties van broek en blouse zijn denkbaar, zolang een van beide maar volume heeft: dus pofmouwtjes op een skinny of een nauw bloesje op een haremvorm of pofbroek. En voor jongens het overhemd op willekeurig welke jeans of de hippe strakke bermuda.

Spraypaint

Dat is de nieuwe verftechniek die we volop zagen bij Replay. Het merk verfde zijn witte broeken in met ofwel vergrijsde pastels, ofwel felle varianten als zuurgeel, turkoois en fuchsia. Doordat de verf er opgespoten is terwijl het kledingstuk plat op een ondergrond ligt, blijven details aan de binnenzijde van de zakken, onder de bandlussen of de binnenbeennaad wit. Grappig effect dus.

Felgekleurde sneakers

Bikkembergs en Diesel komen ermee: de veelkleurige sneakers, soms voorzien van drukke prints. Ze trekken de aandacht onmiddellijk naar de voeten en ze maken elke verwassen voor zomer 2010 kledingoutfit helemaal te blits.  

De revival van het T-shirt

Het T-shirt is niet langer een gemaksding met print voor aan en uit, waar de fabrikant luidt en duidelijk zijn thema op kwijt kan. Nee, het T-shirt mag komende zomer gezien worden door zijn bijzondere ontwerp. We zagen het bij de nieuwe tops van Imps & Elfs. Daar werden de ‘arti’-jerseytops als nieuwe begeleider van jeans gelanceerd en dit alles zonder schreeuwerige opdruk. Fijn om te zien dat kinderkleding lang niet altijd tekst en uitleg hoeft te hebben om interessant te zijn.

 

Kijk voor meer trends in Bengels 4 2009, verschijning 26 juni 2009. Daar vind je de trendprognose van onze kindermodetrendwatcher Tineke Igel voor zomer 2010.