TOP

Lockdown drie weken verlengd

De strenge lockdown die sinds 15 december van kracht is, wordt in elk geval met drie weken verlengd.

Dat betekent dat de ‘niet essentiële’ winkels, waaronder mode- en schoenenzaken, in elk geval tot 9 februari dicht moeten blijven. De besmettingscijfers zijn nog steeds te hoog; versoepeling van de maatregelen is daarom nog niet mogelijk. Dat bevestigden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond. Daarbij toonden zij zich begaan met de ondernemers die door de lockdown worden geraakt. Rutte noemde het ‘hartverscheurend’ om de verhalen van winkeliers en horecaondernemers te horen. “Zij zien hun laatste spaarcenten in rook opgaan.”

Steunpakket uitgebreid

Het financiële steunpakket wordt uitgebreid om deze bedrijven tegemoet te komen. Zowel voor de vaste lasten als voor onverkoopbare voorraden komen nieuwe compensatieregelingen. Nu met de komst van het vaccin ‘het begin van het einde’ van de crisis in zicht is, wil het kabinet alle ondernemers ‘meetrekken tot aan de finish’. De exacte details zijn nog niet bekend.

Extreem verontrust

Inretail liet voorafgaand aan de persconferentie weten ‘extreem verontrust’ te zijn over de snel verslechterende situatie waarmee veel retailers kampen als gevolg van de verplichte winkelsluiting. De brancheorganisatie vreest de komende maanden voor een ‘tsunami’ aan faillissementen en ontslagen. Bij een flitspeiling onder de leden (retailers in de mode-, schoenen-, sport- en woonbranche, red.) blijkt dat 80 procent van de respondenten ‘enorm bezorgd’ is. Ruim 60 procent geeft aan nu al te weten in 2021 te moeten afslanken, waarmee tienduizenden banen op de tocht zouden komen te staan. Om zichtbaar te maken hoe hoog de nood is, is Inretail een posteractie voor de retail gestart (foto). Op de opvallende felgele posters staan teksten als ‘Voor altijd gesloten – zonder meer overheidssteun’ of ‘Wij willen open – het kan veilig’.

Beeld: flickr.com/photos/jasoon/