TOP

Nederland versneld uit de lockdown: meeste restricties voor winkels vervallen

Het kabinet gaat versneld versoepelen. Voor winkels betekent dit dat ze vanaf zaterdag 26 juni weer 1 klant per 5 vierkante meter mogen ontvangen en – tot opluchting van velen – dat de mondkapjesplicht grotendeels vervalt.

Nederland gaat versneld uit de lockdown. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond bekend in een coronapersconferentie. Het vaccineren gaat hard; er zijn inmiddels ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd en ruim vier miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat is terug te zien in de besmettingscijfers en het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen. Die aantallen dalen snel.

1 klant per 5 vierkante meter

Volgens het kabinet zijn de meeste coronamaatregelen daarom niet meer nodig en kan stap vier van het openingsplanniet alleen gezet maar ook uitgebreid worden. Vanaf zaterdag 26 juni mogen alle locaties heropenen met de reguliere openingstijden, waarbij anderhalve meter de norm blijft. Voor doorstroomlocaties als winkels betekent dit dat ze vanaf dat moment 1 klant per 5 vierkante meter mogen ontvangen.

Winkelen zonder mondkapje

Tot opluchting van velen vervalt ook de mondkapjesplicht grotendeels. Deze maatregel blijft alleen gelden voor locaties waar de anderhalve meter echt niet gehandhaafd kan worden, zoals in en rond het OV (zoals op stations). Voor plekken waar dit niet mogelijk is – denk aan discotheken en festivals – hebben bezoekers een coronatestbewijs nodig. De basisregels blijven gelden: thuisblijven bij klachten, afstand houden, regelmatig je handen wassen en niezen en hoesten in je elleboog.

Vlag kan uit

Brancheorganisatie Inretail reageerde een dag voor de officiële aankondiging al enthousiast op het (toen nog mogelijk) schrappen van de mondkapjesplicht. “Dan kan de vlag uit”, zei een woordvoerder tegen de NOS. “Het is in veel opzichten een belemmering geweest. Fysiek natuurlijk, maar ook in het werk. Winkeliers willen verkopen en hier niet steeds mee bezig zijn.”

Credit foto: Winkelstraat Utrecht Rechtenvrij CC0-Pixabay