TOP

Tip: trek de parkeerkosten van je klant af van de belasting

Consumenten betalen zich blauw aan parkeerkosten. Bied je klanten daarom een vergoeding voor de eerste anderhalf uur parkeren. Deze kosten zijn aftrekbaar.

De tarieven die winkelende consumenten betalen voor parkeren, rijzen de laatste jaren de pan uit. Consumenten zijn het volgens Detailhandel Nederland beu om de absurde bedragen te betalen. Om geen klanten te verliezen zouden winkeliers de parkeerkosten van hun klanten daarom de eerste anderhalf uur parkeren moeten vergoeden, zo stelt een winkelier in De Telegraaf. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Absurde stijging

Tarieven in Nederlandse parkeergarages zijn tussen 2010 en 2014 met 26 procent gestegen. Parkeren op straat werd 17 procent duurder. Beide percentages blijken uit de Nationale Parkeertest die Detailhandel Nederland uitvoerde. De Pleingarage in Den Haag en de Utrechtse Grifthoekgarage stegen in 2014 zelfs met respectievelijk 44 en 25 procent. Een absurde stijging, aldus de brancheorganisatie. Naast blauwe zones zou ook betalen per minuut winkelgebieden in de toekomst kunnen redden. Voor dit laatste pleitte PvdA-kamerlid Attje Kuiken in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen.

Alternatief?

Om geen klanten te verliezen moeten winkeliers de kosten van de eerste anderhalf uur parkeren vergoeden aan hun klanten, zo stelt een winkelier in De Telegraaf. Deze kosten zijn namelijk als bedrijfskosten aftrekbaar van de belasting. Een aantal Amsterdamse middenstanders maakt al gebruik van deze methode.

‘Concurreren met bedrijventerreinen’

Winkelier Henk Grifthorst adviseert andere middenstanders in Nederland om hetzelfde te doen. “Gemeenten blijven de parkeertarieven omhoog stuwen, zodat wij gedwongen worden creatief te zijn om straks niet zonder klanten te zitten. ‘Het levert me veel goodwill op van mijn klanten, die nu niet weglopen naar winkels op spotgoedkope bedrijventerreinen, waar de gemeente wel gratis parkeren toestaat’, zegt Henk Grifhorst, eigenaar van een kinderkledingzaak.

Hoe het werkt

Bij binnenkomst in de winkel kunnen klanten hun kenteken doorgeven aan de winkelier. Die meldt de auto telefonisch aan bij een parkeerprovider. De winkelier ontvangt vervolgens maandelijks een afrekening. Deze kan hij als bedrijfskosten aftrekken van de belasting. Detailhandel Nederland is positief over het initiatief.