TOP

Vingino opent eerste winkel [interview]

Gistermiddag mochten genodigden een kijkje nemen. Vanaf vandaag zijn de deuren van de allereerste Vingino winkel open voor het grote publiek. Bengels sprak met Ludo Onnink, ceo van het kindermodemerk.

Een stenen winkel openen is nogal wat in deze tijd. Waarom dan toch deze stap?

Vingino is behoorlijk groot, maar nog niet zichtbaar genoeg. Een eigen winkel is de ultieme vorm van jezelf zichtbaarder maken, dé manier om een merk te beleven. Nu kunnen we de hele Vingino-wereld echt laten zien, inclusief een groot deel van het assortiment. Items die we bijvoorbeeld alleen in Duitsland verkochten, zien Nederlandse klanten nu ook.”

Is dit het begin van een reeks Vingino stores?

“Deze week is Amsterdam geopend. Volgende week volgt Amstelveen, over drie weken een klein filiaal in het Italiaanse Rimini en over vier weken heropenen we de outletstore in Bataviastad. We hebben de ambitie om in het buitenland te groeien. Over de grenzen zijn we misschien een mooi product, maar nog niet bekend als merk.”

Waarom juist Italië?

“Anderhalf jaar geleden begonnen we in Italië, daar hebben we nu 8 agenten en 400 klanten en het gaat heel erg goed. De omzet is er in een jaar tijd vervier-, vijfvoudigd. De nieuwe winkel is klein, zo’n 40 m², maar het is ook nog maar het begin. We willen op den duur de witte vlekken in Europa inkleuren.”

Het assortiment is erg groot, wat vinden we ervan terug in de winkel?

“We bieden een klein deel van de schoenencollectie, dat hoort gewoon bij de beleving. Het laatste jaar zijn we succesvol bezig met nieuwe accessoires zoals rolkoffers en mutsen, maar ook ondergoed en sokken loopt storm. Dat ligt dus allemaal in de winkel.”

Hoe veel verkooppunten heeft Vingino nu wereldwijd?

“Ongeveer 1200. In Nederland 350, in Duitsland hetzelfde aantal. In Italië 350 tot 400 kleine klanten, 100 in België en in Scandinavië, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk samen zo’n 50.”

Wat zijn de plannen op langere termijn?

“Net zo groot worden in de omringende landen, als dat we nu in Nederland zijn. Daarvoor zijn de eigen winkels, die ik ook wel showcases noem, een goede stap in de richting. We laten zien hoe mooi een winkel kan zijn. In de toekomst kan dat van pas komen voor eventuele franchise-vormen. En we blijven altijd kijken of er categorieën zijn waarin we op onze Vingino manier kunnen uitblinken.”

De Vingino winkel is gevestigd aan de Cornelis Schuytstraat 44 in Amsterdam. Dit hele weekend staat in het teken van de feestelijke opening door middel van diverse acties en cadeaus.

Vingino opent eerste winkel 1