TOP

Voetballer Ruben Schaken start kinderkledinglijn [interview]

Nederlandse voetballer Ruben Schaken heeft een kinderkledinglijn voor jongens gelanceerd: By Chess. Bengels sprak Schaken over de kledinglijn, ontwerpen en mode.

By Chess is de nieuwe kledinglijn voor jongens en mannen van de Nederlandse voetballer Ruben Schaken. De lijn bestaat uit negen items, waaronder twee spijkerbroeken, een joggingpak en een denim blouse.

Waarom hij is gestart met een kledinglijn voor kinderen? “Ik heb zelf drie kinderen en vind het altijd leuk om ze te stylen en kleding voor ze te kopen. Daarom dacht ik: waarom ga ik zelf geen kinderkleding ontwerpen? Ik vind dat kleding er het mooist uitziet bij kinderen. De mannenkledinglijn heb ik erbij gemaakt omdat het er leuk uitziet wanneer kinderen er ongeveer hetzelfde uitzien als hun vader.”

Unisex

Vrouwen moeten voorlopig nog even wachten tot ze kleding kunnen kopen van Schaken’s hand: “Ik was begonnen met het ontwerpen van een vrouwenlijn, maar ik kwam niet verder dan twee broeken. Ik heb toch te weinig inzicht in de mode om voor hen te ontwerpen. Maar, vrouwen kopen wel uit de jongenscollectie. Zo doen de spijkerjasjes het heel goed. Dit komt doordat het jasje erg getailleerd is en een beetje unisex.”

Thuiscursus

Schaken had tot hij een eigen merk begon nog geen ervaring met het ontwerpen van kleding. “Ik heb een thuiscursus gedaan waarbij je leert hoe het werkt. Voor het maken van de patronen heb ik wel een bedrijf ingeschakeld, maar ik heb hen wel precies verteld waar ik ieder stiksel en knoop wil hebben.”

Atleten

De doelgroep van het merk zijn atletische jongens: “Ik heb alles laten innemen zodat er een slank silhouet ontstaat. Als je iets teveel van taartjes houdt ga je de kleding niet passen, haha. Ook voor de mannen richt ik me op atleten. Deze collectie verkoop ik vooral via mijn netwerk: ik ga langs bij bevriende voetballers en laat ze de kleding passen. Ook verkoop ik via de webshop. Ik ben wel opzoek naar een of twee winkels die de mannenlijn willen verkopen.”

Lancering

Op dit moment is Schaken vooral bezig om de jongenscollectie te promoten. Zo is hij in de twee en een halve week dat hij vakantie heeft van het voetballen bij zijn club FK Inter Bakoe in Azerbeidjan bij de kinderkledingwinkels in Amsterdam, Rhoon en Rotterdam langs geweest. “Tijdens de lancering van de lijn zat ik in Azerbeidjan. Na de lancering was het daarom even stil, maar nu ik terug ben loopt het hard: de winkels waar ik langs ben geweest liepen vol.”

Vrouwenlijn

En de toekomst? Daar heeft Schaken grote plannen mee: “Ik zou graag een paar eigen winkels willen hebben en een grotere collectie met bijvoorbeeld een vrouwenkledinglijn, waar ik dan een designteam voor in de arm wil nemen. Als het goed loopt kan ik dit hopelijk doen na mijn voetbalcarrière.”