TOP

Weinig webwinkels voldoen aan nieuwe regels

Het nieuwe consumentenrecht trad 13 juni 2014 in werking en heeft grote gevolgen voor webshops. Toch voldoet 90 procent van de webwinkels nog niet aan de nieuwe regels.

De nieuwe Richtlijn Consumentenrecht heeft behoorlijk wat veranderingen met zich mee gebracht. Zo moesten webwinkels vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe recht op 13 juni 2014 consumenten voortaan beter informeren en werd het herroepingsrecht verruimd naar twee weken. Uit onderzoek van Webshopblog.nl blijkt echter dat er maar weinig webshops zijn die inmiddels aan het nieuwe recht voldoen.

Herroepingsformulier

Niet alleen kleine webwinkels proberen volgens Webshopblog.nl onder de nieuwe regels uit te komen. Ook grote jongens als De Bijenkorf en V&D, webwinkels die zijn aangesloten bij Thuiswinkel.org en webwinkels met een keurmerk, voldoen niet aan het nieuwe consumentenrecht. Veel webshops bieden bijvoorbeeld nog steeds geen herroepingsformulier aan. Iets dat de Richtlijn toch echt verplicht, en waardoor het consumenten gemakkelijker wordt gemaakt om te retourneren. Het niet aanbieden van het herroepingsformulier heeft grote gevolgen voor een webshop. Consumenten hebben dan maar liefst twaalf maanden bedenktijd voor hun aankoop.

Onderzoek

Webshopblog.nl bekeek voor het onderzoek totaal 21 webwinkels. Slechts twee webwinkels verstrekten op hun website het herroepingsformulier. Heb jij het herroepingsformulier nog niet op je website? Je vindt het ‘Rapport Europees Modelformulier voor Herroeping’ rechts bovenaan dit artikel.

Controle

Volgens Thuiswinkel.org zal bij de hercertificering streng op de naleving van het nieuwe recht worden gecontroleerd. Ieder lid dat niet aan de certificeringseisen voldoet zal worden geschorst en mag het Thuiswinkel-logo niet voeren, aldus een woordvoerder van Thuiswinkel.org. Daarnaast kan aan alle webwinkels die het nieuwe recht niet naleven door de Autoriteit Consument & Markt een boete van 450.000 euro worden opgelegd.

Tip!

Twijfel jij of jouw webshop aan het nieuwe consumentenrecht voldoet? Doe hier gratis de zelfscan van Thuiswinkel.org!