TOP
shutterstock_1669641118

Winkels blijven mogelijk langer dicht, geen ruimte voor verdere versoepeling

Winkels blijven mogelijk langer dicht dan tot en met 14 januari. Het OMT verwacht pas aan het einde van de maand ruimte voor verdere versoepelingen, als de boostercampagne is afgerond. Inretail wil dat winkels eerder open mogen. “Retailers zijn bereid om daarvoor extra maatregelen te nemen.”

De heropening van de scholen op 10 januari is de enige versoepeling die het Outbreak Management Team (OMT) op korte termijn adviseert. Het adviesorgaan verwacht pas aan het einde van de maand dat er meer maatregelen kunnen worden losgelaten, als de boostercampagne is afgerond. Dat blijkt uit het meest recente advies aan het kabinet. Het OMT wijst daarbij op de onzekerheid over hoe de omikronvariant zich gaat ontwikkelen. Die verspreidt zich veel sneller dan de eerdere deltavariant en hoewel de kans op ziekenhuisopname lager is, is er volgens de experts nog altijd risico op overbelasting van de zorg.

Aanstaande vrijdag praten de deskundigen van het OMT verder over de coronasituatie in Nederland. Met de huidige terughoudendheid lijkt het echter onwaarschijnlijk dat er bij het volgende weegmoment op vrijdag 14 januari verdere versoepelingen worden aangekondigd. Het kabinet zou dan onder meer kijken naar de heropening van horeca en winkels.

Inretail: open winkels met extra maatregelen

Inretail liet eerder vandaag weten op versoepelingen voor de niet-essentiële detailhandel te rekenen. Volgens de brancheorganisatie loopt de omzetschade sinds de nieuwe lockdown van 19 december inmiddels in de miljarden en zijn click & collect en de overheidssteun absoluut onvoldoende om dat verlies te ondervangen. De non-foodvertegenwoordiger pleit voor heropening, desnoods met extra maatregelen. “Zo kunnen we bijvoorbeeld minder klanten per vierkante meter toestaan of het coronatoegangsbewijs invoeren zoals omringende landen doen. Voor winkels die dat niet kunnen, kunnen we open op afspraak. Retailers willen met z’n allen voorgoed uit de crisismodus komen.”