TOP

Winkelstraten in grote steden boeren goed

Het onstuimige jaar in de retailsector heeft weinig invloed gehad op de hoogte van de huren in de duurste winkelstraten van Nederland, blijkt uit onderzoek waar de NOS over schrijft.

Uit het onderzoek naar huurprijzen in de grote steden in ons land door vastgoedadviseur Cushman&Wakefield, blijkt dat de Kalverstraat nog steeds met stip op de eerste plaats staat. Dat meldt de NOS. Mode- en schoenenwinkeliers die daar een pandje willen huren betalen gemiddeld €3.000 per vierkante meter per jaar. Amsterdam scoort sowieso hoog met de zes duurste winkelstraten van ons land.

Ongewijzigd

In de rest van de grote steden in ons land zijn de tarieven het afgelopen jaar in grote lijnen ongewijzigd gebleven, zegt Arjen Boesveldt van Cushman&Wakefield. Van de steden die voortkomen in het rijtje met duurste winkelstraten, heeft volgens hem alleen Arnhem iets ingeleverd.

Die top-10 ziet er als volgt uit:

Duurste winkelstraten per stad

            Straat                                      Huurprijs per m2 per jaar

 

  1. Amsterdam-Kalverstraat                    €3.000
  2. Rotterdam-Lijnbaan                          €1.650
  3. Utrecht-Lange Elisabethstraat            €1.600
  4. Maastricht-Grote Straat                     €1.600
  5. Den Haag-Spuistraat                         €1.250
  6. Eindhoven-Demer                             €1.200
  7. Amstelveen-Stadshart                       €1.150
  8. Den Bosch-Hooge Steenweg              €1.100
  9. Groningen-Herestraat                        €1.100
  10. Arnhem-Ketelstraat                              €850

‘Goed teken’

Boesveldt noemt het een goed teken dat de prijzen goeddeels gelijk zijn gebleven; het illustreert de stabiliteit in die winkelgebieden. Hij is dan ook optimistisch over 2017, nu de crisis definitief achter ons lijkt te liggen.

Tweedeling in winkelland 

Niet in alle winkelgebieden gaat het echter zo voortvarend, reageert René Vierkant van vermogensbeheerder Syntrus Achmea, de grootste verhuurder van winkelvastgoed in ons land. “Je ziet een tweedeling in winkelland. De grote steden komen als winnaar uit de crisis, maar op veel plekken buiten de top-10 is de huur verlaagd.”

Rake klappen

Hij noemt als voorbeelden Hengelo en Roosendaal, kleinere steden waar rake klappen zijn gevallen en die op zoek moeten naar een nieuw evenwicht. “Niet door overal maar winkels bij te bouwen, want eigenlijk zijn er al veel te veel. Het kan helpen om panden een andere bestemming te geven. En soms is het nodig om, zoals wij dat noemen, winkels uit de markt te nemen. Je geeft ze dan een andere bestemming: woning of kantoor.”