TOP

Bestseller kindermode: Zonnekind in Tiel

Voor de rubriek Bestseller interviewt Bengels winkeliers over de gang van zaken in hun winkel. Deze week bellen we met Aly Schouten die al 14 jaar kinderkleding- en houtspeelgoedwinkel Zonnekind in Tiel runt. De zaak verkoopt kleding vanaf maat 40. “Onze kracht ligt bij de kleding voor baby’s.”

Ruim 14 jaar geleden opende Aly Schouten de deuren van haar eigen zaak in Tiel. Zonnekind is een winkel met vrolijke kleuren. In het midden staat een Brio treintafel in de zaak en een roze botsauto voor de kinderen. “Voor kinderen moet het geen straf zijn om mee te gaan met hun ouders die voor hen kleding kopen”, zegt Schouten. “Kinderen komen vaak heel vrolijk binnen maar beginnen te huilen als ze weer weg moeten.”

Zonnekind botsauto

Op dit moment heeft de kinderkledingwinkel 3 vaste medewerkers die er stuk voor stuk al negen jaar werken. Zonnekind verkoopt kleding in de maten 40 tot en met 152 en in de rekken hangen labels als Tumble ‘N Dry, B&G Kidsfashion, Le Chic, S. Oliver, NoNo, Bampidano, Mexx en Noppies.

Zonnekind 1

Zonnekind 2 

“Ook verkopen wij regenjasjes, -laarsjes en parapluutjes van het merk Kidorable. Dit vind ik zelf erg leuk”, vertelt Schouten.

Zonnekind laarsjes

Naast kleding verkoopt Zonnekind ook speelgoed. De zaak bestaat voor tweederde uit kleding en voor eenderde uit houtenspeelgoed van onder andere de merken: Brio, Primi Passi, Lamaze, New Classic Toys en Kapla.

IMG_0069

Andere wending

Voordat Schouten haar eigen zaak opende, werkte ze bij de Blijdesteijn in Tiel. Hier heeft ze een aantal jaren met veel plezier gewerkt, maar was ze toch toe aan iets anders. Tot nu toe heeft ze er geen seconde spijt van gehad haar eigen zaak te openen. “De mensen die hier komen zijn heel anders. Mensen zijn heel bewust op zoek naar iets. Iedereen is over het algemeen vrolijk en de meeste klanten zijn oprecht blij”, vertelt de eigenaar. “De overstap van Blijdesteijn naar het openen van mijn eigen zaak is een hele leuk en goede stap geweest.”

Stand van zaken

“Het gaat erg goed”, vertelt Schouten. “We hebben het weleens slechter gehad en ik denk dat we op dit moment niet mogen klagen. Het gaat eigenlijk alleen maar de goede kant op.” Maar het warme weer in september heeft er bij het Zonnekind ook ingeslagen. “Van die 30 graden hebben we natuurlijk last gehad maar in oktober hebben we toch weer een flinke slag gemaakt. Wij hebben het geluk dat we naast kinderkleding natuurlijk nog andere dingen verkopen als speelgoed en babykleding. Onze kracht ligt bij de kleding voor baby’s. De vrouw die komt voor een winterjas stelt dat misschien even uit als het warm weer is. Maar als er ergens een baby geboren wordt, dan komen ze toch wel.” 

Zonnekind baby

IMG_0065

Tevreden klanten

Zonnekind heeft veel vaste klanten uit Tiel en omgeving. “Veel klanten komen uit de regio. Denk hierbij aan Buren, Geldermalsen, Culemborg en Maurik”, zegt Schouten.

Het interview wordt even kort onderbroken door een klant die af komt rekenen. Als Schouten de telefoon weer oppakt, antwoordt ze op de vraag of het een klant was die tevreden de winkel verliet: “Dit is inderdaad weer een tevreden klant. Ze heeft hier drie weken geleden schoentjes gekocht voor haar kind maar die zaten helaas niet goed. Het was voor hun trouwerij en daarna is het stel op huwelijksreis gegaan. Na drie weken kan ik helaas geen geld meer teruggeven, maar ruilen kan altijd. De klant liep net blij én met een broek, shirt en een nieuw paar schoentjes de deur uit.”

Social media en promotie

De kinderkledingwinkel maakt intensief gebruik van social media. “Op Facebook plaatsen wij veel foto’s van kinderen met onze kleding aan. Ook zetten we de nieuwe collectie erop als deze binnen is gekomen. Veel mensen lezen geen kranten meer en we merken dat wij een veel groter bereik hebben door gebruik te maken van Facebook. Na het plaatsen van berichten krijgen wij heel veel reacties en telefoontjes. Fantastisch om te zien.”

Fysieke winkel

Zonnekind heeft een fysieke winkel maar geen webwinkel. Hier is bewust voor gekozen. “Als je een webwinkel hebt, moet je ook een grote voorraad hebben. Dit zou voor ons niet hét grote probleem zijn maar de extra tijd en moeite die hierin gaat zitten wel. Wij houden liever tijd over om er echt voor de klanten in de winkel te zijn”, zegt de eigenaar.

“Zo maken we ook regelmatig weleens een minder leuke situatie mee zoals een miskraam. Dit is heel triest, maar ik vind het erg belangrijk dat dat contact er is”, vervolgt ze.

Inkoop volgend seizoen

De inkoop van de voorjaarscollectie 2017 is net afgesloten vertelt Schouten. “Ik zou zo één-twee-drie niet meteen weten wat we eigenlijk allemaal besteld hebben. Volgende week komen de winterjassen binnen en in november beginnen we alweer met de winterinkoop voor 2017. Het gaat zo snel”, lacht ze. “We willen vooral veel vrolijke kleuren, dit is voor ons een streven. Jurkjes en rokjes doen het eigenlijk altijd erg goed. Deze kledingstukken hebben we dan ook nu weer veel ingekocht.”

 

Zonnekind zit aan de Weerstraat op nummer 8 in Tiel.