TOP

Hoe veilig en fair is de kinderkleding die jij verkoopt?

Hoe kun je veilige producten ontwikkelen? En hoe zorg je voor goede arbeidsomstandigheden in jouw supply chain? Je leest het hier!

Dinsdag 16 september was het Compliance Tuesday. Op het kantoor van ProductIP in Ede presenteerden Modint en Fair Wear Foundation hoe je veilig en maatschappelijk verantwoord kleding kunt importeren en verkopen. Bengels praat je bij.

Modint

Nienke Steen, consultant Quality Management & Corporate Responsibility bij Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, hield haar presentatie over de regels omtrent de veiligheid van kinderen. Welke regels gelden er voor bewegende onderdelen, brandveiligheid en chemische stoffen?

Regels

De regels omtrent de veiligheid van kinderen zijn onder meer terug te vinden in Europese regelgeving, nationale wetten. De belangrijkste Nederlandse wet is de Warenwet. Op basis hiervan mag niemand goederen verhandelen waarvan te verwachten valt dat deze bij gebruik een bijzonder gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid of gezondheid van de mens. Ook Amerika en China kennen zo hun eigen regels.

Algemeen

Zorg dat je per product de gevaren en risico’s kent. Kun je eventuele gevaren niet wegnemen? Probeer dan het risico te verminderen door bijvoorbeeld veiligere technologie te gebruiken. Stel ook een preventie-beleid op. Hoe kan het gevaar zoveel mogelijk voorkomen worden? Houd rekening met gevaar bij het kiezen van materiaal, verbindingsstukken en losse onderdelen. Ook bij het fabriceren van producten kunnen risico’s ontstaan. Let dus ook op bij het gebruik van naalden en pinnetjes, en het kiezen van de verpakking. Plaats tot slot een veiligheidslabel op het product.

Kinderen

Kleine onderdelen (tussen de 6 en 57 millimeter) van producten voor kinderen tot 36 maanden oud, moeten een kracht van 90 Newton aankunnen. Is het product niet veilig voor kinderen onder de 36 maanden? Dan moet een speciaal symbool worden toegevoegd, dat aangeeft dat het product voor deze kinderen niet veilig is. Ook moet worden uitgelegd waarom het product niet veilig is. Als de fabrikant een CE-teken op het product plaatst, betekent dit dat het product is geproduceerd volgens de eisen.

Kleding

Er is speciale regelgeving over touwtjes en koordjes aan kinderkleding. Zo mogen de uiteinden van touwtjes en koordjes geen knoopjes bevatten. Wel moeten de uiteinden zo zijn gemaakt dat voorkomen wordt dat deze gaan rafelen. Aan de achterkant van een top mag nooit een koordje zijn bevestigd. Koordjes en veters moeten altijd aan een product vastzitten, zodat ze niet door een kind uit het kledingstuk kunnen worden getrokken. Wat betreft de brandveiligheid zijn de regels afhankelijk van de leeftijd van het kind, of de kleding overdag of ’s nachts gedragen wordt, van welke stof de kleding is gemaakt en hoeveel de stof weegt.

Heb jij vragen over de presentatie van Nienke? Mail naar Steen@modint.nl.

Fair Wear Foundation

Erica van Doorn, directeur van Fair Wear Foundation, een organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, hield haar presentatie over de arbeidsomstandigheden in internationale supply chains.

Supply chains

De supply chains in de kledingindustrie zijn lang en niet altijd inzichtelijk. Een overzichtelijke supply chain begint bij de materialen, daarna volgen de fabriek, het transport, een kledingbedrijf en een winkel, en vervolgens de consument. In de praktijk is de supply chain veel complexer en zijn er ook overheden, fabrieksinspecties, NGO’s, vakbonden, arbeiders, fabriekseigenaren, en nog veel meer mensen betrokken. Het is daardoor lastig om voor alle betrokkenen goede arbeidsomstandigheden te waarborgen.

Labour standards

Fair Wear Foundation streeft acht dingen na:

1. arbeid uit vrije wil
2. de vrijheid om je aan de sluiten bij een vakbond
3. geen discriminatie
4. geen kinderarbeid
5. een leefbaar loon
6. redelijke werkuren
7. veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
8. een juridisch kloppende arbeidsovereenkomst

Plan van aanpak

Fair Wear Foundation probeert stap voor stap de arbeidsomstandigheden wereldwijd te verbeteren. Dit door aangesloten merken te checken op bovenstaande punten. De aangesloten merken zijn zelf verantwoordelijk voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in hun supply chains. Fair Wear Foundation kijkt hoe goed merken het doen, en doet hier publiekelijk verslag van. Meer dan 85 merken zijn al aangesloten, waaronder Acne, Nudie Jeans, Filippa K en Suit Supply. De merken zijn gevestigd in negen landen, en worden in eer dan 80 landen verkocht. Zo heeft Fair Wear Foundation al een aardig bereik. Fair Wear Foundation is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk.

Meer weten over het verbeteren van jouw supply chain? Twitter naar @fairwear_org

Lees hier meer artikelen over maatschappelijk verantwoord ondernemen