TOP

Inflatie voor het eerst in dertig jaar negatief

Sinds december 1987 zijn de prijzen van goederen en diensten alleen maar duurder geworden voor de consument. Afgelopen juli daalde de inflatie echter voor het eerst in bijna dertig jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie afgelopen juli met 0,3 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor. Voor het eerst sinds december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper geworden. De negatieve inflatie komt onder andere door de lage huurstijging, welke in juli uit kwam op 1,8 procent in vergelijking met 2,4 procent vorig jaar. Aangezien huur een grote rol speelt bij het berekenen van de inflatie, had deze verandering dus veel effect.

Benzine, vliegreizen en voedingsmiddelen vielen afgelopen maand ook goedkoper uit waardoor het de inflatie liet dalen. Kleding was in juli echter minder afgeprijsd dan in dezelfde maand vorig jaar wat de inflatie weer een tikje liet stijgen.

Europa

Naast dat het CBS de consumentenprijsindex (CPI) berekent voor de inflatie in Nederland, stelt het ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen om te kijken hoe Nederland tussen andere Europese landen staat. De inflatie in Nederland is volgens de HICP fors gedaald van -0,2 procent in juni naar -0,6 procent in juli, terwijl de inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent naar 0,2 procent.
Inflatie

Wat is inflatie en hoe wordt het berekent? Het CBS geeft toelichting in onderstaande video: