TOP

Na herinvoering mondkapjesplicht mogelijk ook coronacheck in winkels. Inretail noemt de maatregel ‘absurd en zinloos’

Het dragen van een mondkapje is vanaf zaterdag 6 november weer verplicht in winkels. Verder werkt het kabinet aan wetgeving die de invoer van de coronapas in niet-essentiële winkels mogelijk moet maken. Inretail spreekt zich fel uit tegen deze maatregel. “Het leidt tot discussies bij de deur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast.”

Mondkapjes worden vanaf aankomende zaterdag weer verplicht op alle publieke binnenlocaties waar geen coronatoegangsbewijzen gelden. Dat maakte het kabinet gisteravond bekend tijdens een persconferentie. Naast winkels (food en non-food) gaat het bijvoorbeeld om stations, luchthavens, hogescholen en universiteiten. Ook bij mensen met contactberoepen – denk aan fysiotherapeuten en kappers – en hun klanten moeten tijdens hun werk een mondkapje dragen.

Uitbreiding van coronapas

Bij plekken waar al met een coronatoegangsbewijs wordt gewerkt, geldt deze maatregel niet. Deze locaties worden uitgebreid; vanaf 6 november is ook een QR-code nodig voor onder meer terrassen en sport- en cultuurverenigingen voor mensen vanaf 18 jaar. Achter de schermen worden extra maatregelen voorbereid indien de besmettingen verder blijven stijgen, waaronder een verdere uitbreiding van de coronapas voor werkgevers en in de niet-essentiële detailhandel. Daarover neemt het kabinet op 12 november een besluit.

‘Absurd en zinloos’

Inretail spreekt zich fel uit tegen een mogelijke coronacheck in non-foodwinkels. “De retail werkt mee aan de herinvoering van het mondkapje. Het is niet van harte, want winkels zijn geen besmettingsbron. Maar het plan om mogelijk een coronatoegangsbewijs in te voeren voor winkels is absurd en zinloos”, laat de brancheorganisatie in een reactie weten. “Het leidt tot discussies bij de deur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast.”

5 miljoen extra uren

Controle bij de deur vergt volgens Inretail tienduizenden extra medewerkers die er vanwege de arbeidskrapte niet zijn. De brancheorganisatie rekent voor dat een coronacheck een minuut per klant kost. De 56.000 non-foodwinkels in Nederland ontvangen samen per maand zo’n 340 miljoen mensen, wat neerkomt op vijf miljoen extra uren op maandbasis. “Per winkel moeten dan al snel een à twee extra medewerkers permanent ingeroosterd worden, maar die zijn niet beschikbaar.”

Credit beeld: Winkelstraat-Shopping-Pixabay-C