TOP

Onderzoek wijst uit: 65% van de kinderen draagt verkeerde maat schoenen

Het (ver)kopen van kinderschoenen is altijd een uitdaging. De schoen mag niet te strak zitten en er moet genoeg ruimte zijn voor groei. Uit onderzoek blijkt nu echter dat maar liefst twee op de drie kinderen op verkeerde schoenen loopt.

Wanneer een kind een te kleine schoen draagt, kan het kleine, fragiele voetje misvormd raken. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Blitzresults is erachter gekomen dat het merendeel van de kinderen verkeerde schoenen draagt en dat zelfs al 30 procent hierdoor onomkeerbare misvormingen heeft.

18 procent van de kinderen draagt schoenen die twee maten te klein zijn en maar liefst 47 procent zit er één maat naast. Ook al draagt 24 procent van de kinderen de juiste maat schoenen, toch heeft slechts 11 procent ruimte om te groeien.

Kinderschoenen onderzoek Blitzresults

Tips

Blitzresults geeft een aantal tips voor het vinden van de juiste maat kinderschoenen:

  • Kijk altijd naar de langere voet. De rechter en de linker voet zijn meestal niet even lang. Het is meer dan normaal dat er een afwijking te zien is van één centimeter, maar dat komt wel neer op een schoenmaat verschil. Ga dus altijd uit van de langere voet.
  • Ga niet uit van de schoenmaat. Niet elke fabrikant gebruikt dezelfde afmetingen per maat. Probeer dus altijd verschillende maten uit.
  • Geef ruimte. Meesten zijn zich er wel van bewust dat voetruimte voor kinderen nodig is, maar vaak wordt verkeerd ingeschat hoeveel kan. Minstens één centimeter extra schoenruimte is bij kinderschoenen gewenst.
  • Meet de voeten. Omdat het gevoel bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, hebben ze de neiging om hun voeten in te kleine schoenen te persen. Meet dus altijd de voeten op.

Onderzoek

Voor het onderzoek heeft Blitzresults 2.109 ouders gevraagd naar de afmetingen en de schoenmaat van hun kind(eren). De afmetingen zijn gebruikt om de juiste schoenmaat uit te rekenen.