TOP

Tijd voor vakantie….met een mondkapje

We gaan met de kinderen op vakantie en we nemen mee…. Een mondkapje. Echt? Ja, in veel vakantielanden is een mondkapje ook voor kinderen noodzaak. Maar wie maakt die mondkapjes voor ze?

Veel ouders moeten er misschien niet aan denken: kleine kinderen met een mondkapje. We zijn het in Nederland ook niet gewend, maar wie deze zomer naar het buitenland op vakantie gaat, zal er toch aan moeten geloven. De regels zijn per land verschillend en veranderen met de dag, maar op dit moment zijn ze als volgt:

Vliegen

Wie van plan is met kinderen het vliegtuig in te stappen, kan niet zonder mondkapjes op reis. Op luchthaven Schiphol is op drukke plaatsen een mondkapje verplicht voor kinderen vanaf 13 jaar. Eenmaal in het vliegtuig hangt het af van de luchtvaartmaatschappij waarmee wordt gevlogen want die hebben allemaal hun eigen regels. KLM (vanaf 13 jaar), Transavia (vanaf 10 jaar), Easyjet (vanaf 6 jaar), Corendon (vanaf 13 jaar), TUI (vanaf 6 jaar). Het is ingewikkeld, maar wie niet met heel kleine kinderen reist, kan beter een mondkapje in de handbagage bij zich dragen.

Vakantielanden

In België is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en openbare ruimtes verplicht, dus voor onder meer musea, winkelcentra en winkels. En dat geldt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Voor heel Duitsland geldt de verplichting om een mondkapje te dragen op plekken waar het lastig is 1,5 meter afstand te houden zoals in het OV, winkels en sommige horeca. In hoeverre dat voor kinderen nodig is verschilt per deelstaat. Soms is het zelfs vanaf 3 jaar al verplicht.

In Frankrijk wordt aangeraden altijd een mondkapje te dragen en het is verplicht in het openbaar vervoer. Verwacht wordt dat dit per 1 augustus of zelfs nog eerder in alle openbaren gebouwen het geval zal zijn. Wie nog geen 11 is, is hiervan vrijgesteld.

In Spanje zijn mondkapjes verplicht in de openbare ruimte en het openbaar vervoer. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 7 jaar.

In Italië zijn in sommige regio’s mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en gesloten ruimtes. Kinderen jonger dan 6 hoeven ze niet op.

Op zoek naar mondkapjes

Wie graag goed voorbereid op reis gaat en mondkapjes voor kinderen zoekt, zal al snel uitkomen bij de grote webwinkels. Daar is keus genoeg. Er zijn mondkapjes met schattige dieren, actionhelden, luipaardprintjes, stripfiguren, dinosaurussen, zeemeerminnen of camouflageprints. Voor elk kind is er wel een mondkapje te vinden dat in de smaak zal vallen. Dat is belangrijk, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze het ook graag dragen.

Kijken we naar de bedrijven die deze mondkapjes maken, dan zien we iets onverwachts. Ze worden gemaakt door winkels in feestartikelen, fabrikanten van ondergoed en zelfs een kookwinkel. Maar waar zijn de kindermodemerken? En waarom zijn ze niet te koop bij de kindermode detaillist?

Wellicht wordt er bij veel merken nog aan mondkapjes gewerkt, maar dat ze er nog niet zijn, is verbazingwekkend. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om mondkapjes te maken als je elk seizoen complete collecties ontwerpt en produceert? Een restant van een leuke stof moet vast nog wel ergens liggen en de productie zal niet veel tijd kosten. Het is bovendien een manier om de klant de kindermodewinkel binnen te krijgen, een opvallend nieuw item aan een collectie toe te voegen of een goed product in handen hebben om als actie te gebruiken.

BOOF en Cóndor

De kindermodemerken die mondkapjes maken, zijn op de vingers van één hand te tellen. Een van de weinige bedrijven die hieraan heeft gedacht, is het Nederlandse BOOF. Naast de collecties voor jongens en meisjes is er ook BOOF Health and Safety. Ze brengen vier mondkapjes voor de leeftijden 4-11 en 12-18+ in zwart of in grijs in combinatie met lime, roze of blauw. Alle mondkapjes worden in een fabriek in Eindhoven gemaakt van een lichtere versie van Neopreen/Scuba, een non-woven materiaal waar onder andere duikpakken van worden gemaakt.

Ook het Spaanse Cóndor modainfantil heeft speciaal voor kinderen een mondkapje ontwikkeld. Het bedrijf is sinds 1898 gespecialiseerd in knitted producten en maakt vooral beenmode voor kinderen. Cóndor maakte al aan het begin van de coronacrisis mondkapjes voor de Aziatische markt en heeft inmiddels genoeg voorraad en capaciteit om aan de voortdurende vraag te voldoen. De herbruikbare mondmaskers van Cóndor zijn gemaakt van 100% antibacterieel polyamide, met een eveneens antibacterieel, ademend stoffen filter lining. Ze zijn er in de kleuren zwart en wit in de maten XS (3-6 jaar) en S (6-12 jaar).

Inmiddels zijn de schoolvakanties (bijna) overal begonnen en durven veel gezinnen het aan om weer naar het buitenland af te reizen. Welk mondkapje zij voor hun kinderen hebben ingepakt? De kans is klein dat het door een kindermodemerk werd gemaakt, maar een mondkapje is in elk geval een must voor een prettige en veilige vakantie.

Beeld: Cóndor en Boof