TOP

Ugg in miljoenenrechtszaak om naam

We kennen Ugg allemaal van het grote Amerikaanse bedrijf Deckers Outdoor Company, maar eigenlijk wordt ‘ugg’ in Australië al lange tijd gebruikt als algemene term voor schoenen van schapenhuid. Deckers wil echter het alleenrecht.

Deckers Outdoor Company klaagt producent Australian Leather aan voor het maken van ‘ugg’-schoenen. Eigenaar Eddie Oygur hangt nu een miljoenenboete boven het hoofd voor schending van het handelsmerk. “Het is schandalig”, vertelt Oygur aan de BBC. “Ugg is gewoon de naam van de laarzen en we verkopen ze al bijna een eeuw. Nu heeft een Amerikaanse gigant het als handelsmerk en willen ze dat wij stoppen met het produceren van de schoenen.”

Volgens de BBC werden de eerste ugg-schoenen in 1930 gemaakt in de Blue Mountains in het Australische Nieuw-Zuid Wales als protectie tegen de koude winters. In 1999 registreerde Deckers Ugg als handelsmerk in Amerika waardoor de schoenen daar alleen door Deckers verkocht mogen worden. In Australië heeft de rechter echter besloten dat ‘ugg’ een algemene term is voor schoenen gemaakt van schapenvacht en fleece waardoor daar iedereen dat soort schoenen mag maken en verkopen.

Oygur wil niet alleen de rechtszaak tegen Ugg winnen, maar hij wil er ook voor zorgen dat de ‘ugg’-schoen wel weer verkocht mag worden in Amerika. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.