TOP

Directie Wehkamp weg na conflict

De ceo en de cfo van Wehkamp zijn vertrokken bij het online warenhuis. Naar verluidt zou aan het vertrek van de ceo een conflict ten grondslag liggen.

Zowel de ceo Gert van de Weerdhof als de financiële man Ed Visser zijn vertrokken bij Wehkamp. Dat meldt de Telegraaf. Van de Weerdhof is door eigenaar Apax de laan uit gestuurd. Ed Visser is om ‘persoonlijke redenen’ opgestapt.

Eigengereid

Het Financieele Dagblad meldt dat het vertrek van Van de Weerdhof niets te maken heeft met tegenvallende resultaten. De reden zou zijn ‘eigengereide optreden’ zijn, volgens een ingewijde tegen het FD. Van de Weerdhof was sinds 2013 de baas van Wehkamp.

Die eigengereidheid bestond eruit dat hij zijn eigen gang zou zijn gegaan en ‘vriendjes’ benoemd zou hebben. Daardoor zouden andere managers zich gepasseerd hebben gevoeld. Een deel van deze managers zou daarom vertrokken zijn.

Andere vorm van leiderschap

RFS Holland Holding, moederbedrijf van Wehkamp, bevestigt aan het FD dat Gert van de Weerdhof is vertrokken. “Gert en de raad van commissarissen zijn tot de conclusie gekomen dat er een andere vorm van leiderschap nodig is om RFS verder te helpen met de ambitieuze groeistrategie”, aldus een woordvoerder.

De tijdelijke opvolger van Van de Weerdhof is Johnny Crowe. Hij werkte eerder bij Axel Springer Media.

Concurrentie

De laatste cijfers tonen aan dat RFS het niet zo goed doet als de concurrenten. De omzet daalde in 2014 van 501,5 miljoen euro naar 498 miljoen euro. Het operationeel resultaat verminderde met 32% tot 29 miljoen euro.

Wehkamp heeft last van de concurrentiestrijd met Zalando, Amazon en Alibaba. Ook had het voormalige postorderbedrijf last van de kosten voor het nieuwe distributiecentrum, dat 100 miljoen euro kostte, en de winstnemingen van de voormalige aandeelhouders.

De positie van FonQ staat ter discussie. Bronnen hebben de Telegraaf laten weten dat het webwarenhuis, dat ook onder RFS Holdings valt, wordt verkocht. “Banken hebben al onderzocht of er belangstelling is in de markt voor het online cadeauwarenhuis”, meldt een ingewijde aan de krant.